ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Konec HHC? Vláda schválila jeho dočasné zařazení na seznam zakázaných návykových látek

A je to tady. Konec HHC v Čechách – minimálně do konce roku 2024. Vláda ve středu schválila dočasné zařazení HHC (hexahydrocannabinol) a dalších dvou na seznam zakázaných návykových látek, 14. února to světu řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Zákaz psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP by měl platit od 1. března 2024. Vládní rozhodnutí, které se týká společného evropského trhu, musí ale ještě notifikovat Evropská komise. Podle odhadu ministra zemědělství Marka Výborného by to mělo trvat 10 až 20 dní. Pokud se nic nezmění, zákaz by měl skončit podle Vlastimila Válka 1. ledna 2025. Tehdy by už měla platit připravovaná novela zákona.

 

Nařízení se zařazením HHC, HHC-O a THCP na seznam zakázaných látek připravilo ministerstvo zdravotnictví. Na vládním webu to odůvodnilo „prudkým nárůstem hospitalizací a intoxikací dětí a mladistvých, ale i dospělých“. 

V červenci se vláda na zákazu neshodla, podpořila ale připravovanou novelu zákona, která psychoaktivní látky reguluje a zakazuje jejich prodej dětem.

 


„Správné rozhodnutí, které jsme navrhovali již vloni v létě. Nyní musí nařízení notifikovat Evropská komise a poté jsme za ministerstvo zemědělství a SZPI (Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci) připraveni ihned plnit kontrolní roli,“ napsal na sociální síti X Marek Výborný. 


 

 

Výborný také uvedl, že notifikace je s Evropskou komisí předjednaná a bude trvat deset až 20 dní. Až zákaz začne platit – předpokládané datum je 1. března 2024, bude trestný nejen prodej, ale i držení těchto látek v malém množství pro vlastní potřebu. Podle zákona se bude posuzovat jako přestupek a hrozit bude pokuta až 15 000 korun.

 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci také uvedl, že toto nařízení bude platit do 1. ledna 2025.

 


„Do té doby je v silách Česka, a já pro to udělám maximum, předložit jako první země v Evropě ke schválení a notifikaci Evropské komisi zákon o tomto šedém prostoru – kanabinoidech, které jsou semisyntetické a nejsou ani potravinami ani léky,“ uvedl Válek.


 

Co by měla novela zákona změnit? 

 

Ve sněmovně je novela o návykových látkách s regulací psychomodulačních látek, které experti hodnotí jako méně rizikové. Jejich prodej by měl být možný jen v obchodech s obsluhou, ne v automatech nebo přes e-shopy. Děti a mladí do 18 let by výrobky nemohli koupit. Zakázaná by byla reklama. 

 

Podle Válka budou díky novele psychoaktivní látky posuzované stejně jako tabák nebo alkohol.

 

Novela zákona o návykových látkách by měla regulovat i prodej dalších látek jako je kratom, což je psychoaktivní látka z tropické liány, která se užívá ve formě prášku. 

 

Zákaz HHC nahrává černému trhu a znevýhodňuje pacienty

 

Podle pacientského spolku pro léčbu konopím (KOPAC) může zákaz HHC a dalších konopných látek zhoršit situaci u pacientů, kteří užívají konopné produkty k úlevě od příznaků nemoci. 

 

Jak už jsme několikrát psali, zařazení HHC na seznam návykových látek není dobrým řešením z mnoha důvodů a ve výsledku samotný zákaz s největší pravděpodobností nic nevyřeší. Výsledkem bude nejspíš jen to, že se produkty s HHC posunout na černý trh, který není možné regulovat –  a to intoxikaci osobám mladším 18 let nezabrání. 

 

Podobný zákaz ve Francii vedl k tomu, že vznikly nové syntetické deriváty těmto látkám podobné, na které se zákaz nevztahuje, a které jsou zatím téměř neprobádané.

 

Před zákazem varoval také národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil i asociace adiktologů, kteří poukazovali na neúčinnost prohibice. Podle spolku KOPAC má léčebné konopí na předpis z lékáren 8 000 nemocných. Ostatní, kterým kanabinoidy přinášejí úlevu, si je obstarávají jinde. Podle spolku si lidé budou dělat zásoby a poté si látky opatří na černém trhu.

 

A to nemluvíme o ekonomickém zásahu nejen na oficiální „kamenné“ prodejny, kde je zboží regulované a pod kontrolou a pro které by tento zákaz mohl být likvidační. 

Používáme ověření věku Adulto