ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Legalizace konopí v Německu je na dosah! Vládní koalice se shodla na konečném návrhu zákona

Po vyřešení vnitřních sporů a úpravách týkajících se legalizace konopí v Německu se zdá, že se koaliční vláda konečně shodla i na „detailech“. Od 1. dubna by mělo být podle dostupných informací konopí vyřazeno ze seznamu zakázaných látek. Co to znamená v praxi? Nově budou moci dospělé osoby doma pěstovat a držet regulované množství konopí pro vlastní potřebu. Zákon také od 1. července počítá i s tzv. konopnými kluby, které mají vzniknout za účelem společného pěstování rostlin. 



Představitelé koalice, kterou tvoří sociální demokraté (SPD) včetně Lauterbacha a kancléře Olafa Scholze, Zelení a proobchodní liberálové z FDP, minulý týden oznámili, že po neshodách ohledně detailů navrhované legislativy dosáhli dohody o legalizaci konopí. O návrhu zákona se bude hlasovat tento měsíc, přičemž cílem je, aby legalizace vstoupila v platnost v dubnu 2024, jak bylo původně v plánu.

 

Tento vývoj uvolňuje cestu k legalizaci konopí pro osobní potřebu, což se shoduje s blížícím se hlasováním. Pokud nedojde k dalším odkladům, je Německo po Maltě a Lucembursku připraveno stát se třetím členským státem Evropské unie, který legalizuje konopí pro osobní potřebu.

 

Co házelo legalizaci v Německu „klacky“ pod nohy?

 

Cesta k legalizaci v Německu narazila na několik překážek. Původně musela koaliční vláda svůj plán, který původně počítal s prodejem konopí, přehodnotit, protože hrozilo riziko porušení zákonů EU. Zadruhé čelila kritice opozičních stran, které se snažily navrhovanou legislativu zablokovat. Znepokojení nad legalizací vyjádřila řada z 16 německých spolkových zemí, které jsou zodpovědné za policejní dohled. Jižní spolková země Bavorsko, kde vládne konzervativní Křesťansko-sociální unie, opakovaně vyzvala k tomu, aby se liberalizace konopí zastavila.

 

A objevily se také vnitřní rozpory ve vládě, zejména ze strany SPD, týkající se podrobností návrhu zákona. Zejména pokud jde o užívání konopí v blízkosti škol.

 

Lauterbach v reakci na to řekl deníku Die Welt: „Nechceme, aby se konopí kouřilo před školami nebo školkami, a proto jsme vymezili vzdálenost 100 metrů jako zakázanou zónu. Považuji to za rozumné rozhodnutí.“

 

Ačkoli by kontrola tohoto opatření mohla být obtížná, poznamenal, že současný černý trh se také ukázal jako obtížně kontrolovatelnýPro vládní koalici představuje legalizace konopí pro osobní potřebu významný milník v moderní protidrogové politice, který klade důraz na prevenci a zlepšení zdraví a ochranu dětí a mládeže.

 

Navrhovaná legislativa, kterou loni představil spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach, však může projít dalšími drobnými úpravami, které budou reagovat na obavy vznesené SPD a které mohou zahrnovat rozšíření a zrychlení monitorovacích a ohlašovacích povinností souvisejících s nelegálním trhem.




💡 GOOD TO KNOW

O celé problematice týkající se nového zákona jsme se rozepsali v článku, který najdeš TADY. Základem návrhu původně bylo, že dospělí starší 18 let by si mohli koupit a držet 20-30 gramů marihuany v obchodech s federální licencí a případně v lékárnách. Mohli by také pěstovat až tři rostliny pro vlastní potřebu. 


 

Co nový zákon o legalizaci konopí umožní?

 

Zákonodárci nedávno přepracovali návrh zákona, aby zmírnili omezení, proti nimž se postavili zastánci a příznivci ve Spolkovém sněmu. Změny zahrnovaly zvýšení limitů pro držení drog doma a zrušení možnosti odnětí svobody za mírné překročení limitu pro držení drog.

 

Lauterbach v rozhovoru uvedl, že vysoce toxické koncentrace v nepovolených produktech ohrožují spotřebitele, a zmínil potřebu „vyčerpat“ černý trh. S tím, že podle něj by správnou cestou, jak toho dosáhnout, měla být právě kontrolovaná distribuce konopí, zvláště v kombinaci s důrazem na ochranu dětí a mladistvých.

 


„Boj proti černému trhu, dekriminalizace a lepší ochrana nezletilých přijdou, jak bylo dříve oznámeno. Dosavadní protidrogová politika selhala, přichází nový začátek,“ uvedl Lauterbach na konferenci.


 

Legalizace konopí nezlikviduje černý trh úplně, podle zahraničních zkušeností se ale dá předpokládat, že se černý trh výrazně zmenší, protože se klientela přesune k legálním zdrojům.

 

Vládní koalice rovněž plánuje zavést doplňující opatření zavádějící pilotní programy pro komerční prodej, které má být zveřejněno po předložení Evropské komisi.

 

Konečné čtení v Bundestagu se očekává v týdnu od 19. do 23. února.

 

Zákon by měl být schválen v týdnu od 19. února a 22. března se bez očekávaných překážek přesune do Spolkového sněmu.

 

K 1. dubnu bude pravděpodobně zrušen zákaz pěstování konopí, což umožní dospělým pěstovat konopí doma a držet jeho malé množství, zatímco od 1. července budou povoleny konopné kluby zřízené za účelem společného pěstování rostlin. 




Zdroje:



[1] https://www.dw.com/en/german-minister-aims-for-cannabis-legalization-by-spring/a-68042155

 

[2] https://www.forbes.com/sites/dariosabaghi/2024/02/05/germanys-government-coalition-reaches-final-deal-on-cannabis-legalization/?sh=146ea3cb6f6f

 

[3] https://mjbizdaily.com/germany-to-legalize-marijuana-by-april-top-official-says/

Používáme ověření věku Adulto