Doprava při nákupu nad 2 999 Kč zdarma

Prezident Pavel podpořil legalizaci konopí do roku 2025!


Foto: https://www.colours.cz/o-festivalu/fotogalerie/patek-21-7-colours-2023

Byli jste na Colours of Ostrava? Ne? Tak v tom případě vám unikla zajímavá zpráva! V diskuzním panelu podcastu Kecy & Politika na letošním ročníku festivalu překvapil prezident Pavel svou výzvou k legalizaci konopí. Svým stanoviskem přilákal pozornost a podporu mnoha lidí, (včetně nás) kteří věří, že je načase přehodnotit stávající přístup ke konopným produktům. Krom toho v diskuzi také sliboval amnestii pro ty, kteří byli odsouzeni za pěstování konopí, pokud by tedy došlo k její legalizaci. Pro mnohé byl jeho projev signálem, že se na politické scéně začíná prosazovat větší otevřenost k progresivním změnám. My tleskáme a držíme palce! 

 

I když prezident Pavel vyjádřil svou podporu legalizaci konopí, trvá legalizační proces už poměrně dlouho. Tato situace vyvolává otázku, proč je tento krok tak obtížné prosadit, když vědecké studie již prokázaly méně negativních dopadů konopí na zdraví ve srovnání s legálně dostupným alkoholem (mnohonásobně menší toxicita i náchylnost k závislosti). Což byl mj. také jeden z argumentů prezidenta Pavla. 

 


„Já se v téhle věci stavím tak, že podle posledních poznatků páchá konopí mnohem méně škody, než jiné povolené drogy. Regulovaná legalizace je proto na místě. Pokud bychom k tomu dospěli, a já bych pro to byl, pak by nemělo smysl, aby lidé, kteří byli odsouzeni za něco, co teď už je legalizováno, nadále seděli ve vězení. Byl by to jistě dobrý důvod k tomu tu amnestii udělit.“


   
Jedním z hlavních důvodů „zpoždění“ je stávající negativní stigma spojené s konopím, které má své kořeny v historicky konzervativním přístupu k psychoaktivním látkám. Mnozí lidé stále vnímají konopí jako nebezpečnou drogu s potenciálem zneužití. Tohle zastaralé vnímání může brzdit politiky a úřady, kteří se obávají, že by legalizace mohla vést k vyššímu užívání drog a nárůstu závislosti.

 

Dalším důležitým faktorem jsou i hospodářské aspekty. I přesto, že by legalizace konopí mohla přinést mnoho výhod, jako je například nový zdroj příjmů pro státní kasu a vytvoření nových pracovních míst, někteří se obávají, že by legalizace mohla ovlivnit zisky jiných odvětví, jako je alkoholový nebo farmaceutický průmysl. 

 

Klíčovým dílkem „puzzle“ je legislativní zákon

 

Zdá se, že pro legalizaci konopí chybí jen jedno klíčové dílčí opatření – legislativní zákon. Vláda již schválila plán pro boj proti závislostem s opatřeními do roku 2025, který zahrnuje:

 

  • posílení prevence a léčby závislostí
  • vznik regulovaného trhu s konopím

 

Tímto krokem by mělo do rozpočtu přibýt až 4 miliardy korun a zároveň by se zlepšila prevence závislostí a dostupnost léčby.

 

Důležité je však zajistit, aby právní rámec a regulace byly postaveny na pevných základech, které pomohou minimalizovat možné negativní důsledky a zajistit tak i lepší bezpečnost veřejnosti (kontrolovaná legalizace by mohla pomoci v boji proti černému trhu, který často prodává nekvalitní zboží). Legislativní proces může být složitý, a proto je nezbytné, aby se politici, odborníci a veřejnost dohodli na společném cíli a dlouhodobých prospěšných opatřeních.

 

Legalizace konopí by mohla přinést významné pozitivní změny v české společnosti. Měla by umožnit lékařské využití konopí pro pacienty, kteří mohou získat úlevu od bolesti nebo jiných obtíží. Je však klíčové, aby byla vytvořena odpovídající legislativa, která zajistí bezpečnost a odpovědnost ve všech aspektech legalizace.

 

Doufejme tedy, že se co nejdříve podaří nalézt kompromis, který posune českou společnost blíže k progresivnějšímu a především lidštějšímu přístupu ke konopí.

Používáme ověření věku Adulto